Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Bitcoinien louhinta

Bitcoinien louhinta

  • tehnyt
Bitcoin on kryptovaluutta, jota syntyy louhimalla.

Bitcoinien louhinta on ensinnäkin täysin laillista Suomessa, joten voit tutustua huoletta aiheeseen. Louhinta perustuu tietynlaiseen lohkoketjuteknologiaan, jolloin yksittäiset, ympäri maailmaa olevat tietokoneet kilpailevat keskenään ratkaistessaan vaikeita ja monimutkaisia matemaattisia salausalgoritmeja. Kun tällainen algoritmi saadaan ratkaistua, syntyy uusi lohko ja ratkaisun suorittanut louhija saa palkinnoksi Bitcoin -valuuttaa. Louhiminen eli mainaaminen tarkoittaa, että sadoittain tietokoneita ylläpitää louhintaverkkoa ja sen laskennallista tehoa. Näiden lohkoketjujen vahvuutena on turvallisuus hakkerointiyrityksiä vastaan.

Miten aloittaa Bitcoinien louhinta?

Bitcoinin louhiminen on harkittava tarkoin. Ensin on mietittävä, että onko louhinta kannattavaa ja onko siihen tarvittava laitteisto kunnossa. Lisäksi on arvioitava, että kuinka paljon sähköä kuluu louhimisessa ja tienaako mainaamisella sähkönkulutuksen. Jos tuntuu, että louhinta ei kata näitä kaikkia kustannuksia, on yksi helppo tapa ostaa louhintapaketti. Silloin ei tarvitse omiin laitteisiin investoida. Kun olet ratkaisut nämä kysymykset tavalla tai toisella, on aika hankkia Bitcoin -lompakko.

Bitcoin -lompakon valitseminen on tehtävä ennen kuin aloittaa louhintaprosessin. Bitcoinit pitää saada heti turvalliseen paikkaan. Tarjolla onkin erilaisia lompakoita kuten esimerkiksi offline-, mobiili-, netti- tai Desktop-lompakoita. Kun lompakko on valittu, on päätettävä, missä poolissa aloittaa louhimisen. Niitä ovat esimerkiksi Slush Pool tai Ant Pool. Louhintaa voi tehdä myös näiden poolien ulkopuolella louhimalla yksin, mutta sitä ei juurikaan suositella. Poolissa louhimisella saadaan tuloksia.

Palkkiot ja Bitcoinin louhiminen

Bitcoinien louhinta voi siis tapahtua erilaisissa pooleissa. Pooli on louhijoiden resurssiallas, jossa kaikki laittavat omat resurssinsa kiinni yhteiseen louhintaprosessiin. Tässä tapauksessa mainaajien palkkio perustuu siihen, miten paljon louhija on luovuttanut resursseja louhimiseen. Toisin sanoen, palkkio maksetaan työmäärän perusteella löydetystä lohkoketjusta. Pooli tietenkin veloittaa jonkin pienen prosenttiosuuden louhijan tienisteistä, mutta se on pientä suhteessa siihen, mitä yksinlouhimisesta voisi koitua. Kun hyvä pooli on löytynyt, on ladattava louhintaohjelma.

Bitcoinien louhinta tapahtuu louhintaohjelmalla ja suosituimpia niistä ovat tällä hetkellä BFGmine ja CGminer. Se on ilmainen ja se on asennettava koneellesi. Ohjelma toimii niin, että sen käskyjä seurataan ja yleensä ennen louhintaa on myös asennettava batch -tiedosto. Myös näytönohjain rekisteröidään louhintaohjelmaan. Eli tästä on jo huomioitavissa se, että näytönohjaimen on oltava varsin tehokas.

Kaikkia kryptovaluuttoja ei louhita

Mielenkiintoinen seikka on myös se, että kaikkia kryptovaluuttoja ei louhita. Osa näistä, kuten cardano, on platformeja, joissa käyttäjät toteuttavat erilaisia älysopimuksia ja validointia. Näissä tapauksissa on mahdollista tehdä hankintoja digitaalisista esineistä hyväksikäyttäen NFT -teknologiaa. Lohkoketjun omistajaksi merkitään käyttäjä, joka on ostanut NFT:n ja tästä omistuksesta jää pysyvä todiste lohkoketjuun. Cardano-platform on pelkästään ohjelmointialusta ja sen token eli kryptovaluutta on ADA. Ja kuten todettiin, ADAa ei voi lainkaan louhia.

Kryptovaluuttojen arvot heilahtelevat usein ja nyrkkisääntönä onkin se, että niihin ei kannata sijoittaa yhtään enempää kuin on mahdollisuus hävitä. Brittiläinen keskuspankki on antanut varoituksen, että bitcoinin arvo on vaarassa pudota. Toisaalta nämä varoitukset ovat täysin ymmärrettäviä, koska keskuspankki pelkää sitä, että kryptovaluutoista tulee osa talousjärjestelmää. Kryptovaluutoissa ideana on se, että mikään transaktio ei kerro, mihin suoritus liittyy.

Bitcoinien louhinta on sijoitus

Kannattaako kryptovaluutan louhinta? Ensinnäkin sen voi kuvitella hyvin olevan mukavaa lisätuloa, mutta on kuitenkin muistettava laskea hyötysuhde laitteistokustannuksiin sekä kulutettuun sähköön. Millään tehottomalla koneella ei ole syytä lähteä louhintaprosessiin ja jos sähkösopimus on kallis, niin yhtälö on aika mahdoton ja hyötysuhde voi mennä miinuksen puolelle. Louhinnan voi kuitenkin ajatella sijoituksena, jossa kone maksaa itsensä takaisin noin vuoden louhinnan jälkeen.

Mistään nopeasta rikastumisesta ei kannata haaveilla, se voi olla vain mukava sivutulo. Sekin on muistettava, että louhintapalkkio puolitetaan jokaisen 210000 lohkon välein. Tähän kuluu aikaa yleensä nelisen vuotta. Sanotaan, että seuraava puoliintuminen tapahtuu vuonna 2024. Bitcoinit on arviolta louhittu vuoden 2140 paikkeilla.

Kun Bitcoinien louhinta aikanaan loppuu, niin louhijat saavat sen jälkeen palkkioita vain siirtokustannuksista. Palkkion puoliintuminen on ohjelmoitu lohkoketjun sisään. Sen tavoitteena on ehkäistä inflaatiota sekä pitää Bitcoinien määrä vakaana. Miten tuottoa voi maksimoida? Se edellyttää kaiken maksimointia kuten louhintatehokkuuden, laiteresurssien ja toisaalta ainoastaan sähkönkulutus pitää minimoida. Niin sanotut louhintafarmit toimivatkin yleensä uusiutuvalla energialla tai ne toimivat alueella, jossa sähkökapasiteettia on huomattavan paljon.