Siirry suoraan sisältöön

Ilmastonmuutos Suomessa

Ilmastonmuutos Suomessa puhuttaa

Ilmastonmuutos on alkanut näkymään myös Suomessa. Muutokset ovat pieniä ja ne huomaa, kun tilannetta tarkastelee pidemmällä aikavälillä. Yksi tietynlaisista uhreista on saimaannorppa, jonka pesimäpuuhiin lumen vähentyminen vaikuttaa radikaalisti. Talvikuukaudet ovat lämmenneet kesäkuukausia enemmän. Joulukuut ovat jopa viisi astetta lämpimämpiä. Nämä tulokset on saatu vertaamalla lämpötiloja aina 1800-luvulta saakka. Monien eläinten lisäksi myös muut asiat saavat osansa ilmastonlämpenemisestä, esimerkiksi rakennusten julkisivut sekä maantiet kaipaavat enemmän huomiota tämän vuoksi. Tämä vaikuttaa myös ihmisten harrastuksiin ja mahdollisuuksiin. Vesisateessa on huono hiihtää ja suksien tilalla on valittava jotain muuta, esimerkiksi hyvä lenkkikengät.

Ilmastonmuutos Suomessa on vaikuttanut myös niin, että keskilämpötila yli kaksi astetta. Jos tämä trendi jatkuu, voimme pian joutua totuttelemaan aivan toisenlaisiin olosuhteisiin kuin missä nyt elämme.

Jäinen maapallo kuvastaa ilmastonmuutosta

Keskilämpötila - lämpötilan kohoaminen aiheuttaa talvilajeille ikävyyksiä

Monet eläimet kaipaavat lunta pärjätäkseen, kuten jo aiemmin mainittu saimaannorppa. Se pesii lumipesissä ja ilman sitä poikaset ovat vaarassa. Vuonna 2017 jopa 90% poikasista syntyikin ihmisen tekemiin lumipesiin. Lumettomana talvena myös metsäjänis on pulassa, sillä turkki vaihtaa väriään oli lunta tai ei.

Kevään saapuminen on aikaistunut ja lehdet puhkeavat keväisin jopa kaksi viikkoa aikaisemmin, verrattuna mittaushistorian alkuaikoihin. Tämä aiheuttaa sen, että lintujen pesintäaika alkaa myös aikaisemmin. Peltolinnut aikaistavat pesimistään liiankin paljon, sillä monesti ne tekevät pesänsä, kun pelto on vielä kylvämättä. Tämä aiheuttaa tuhoisia seurauksia linnuille kylvöjen alettua.

Perhe istuttamassa puuta estääkseen ilmastonmuutosta

Miten ilmasto vaikuttaa rakennuksiin?

Luonnollisesti ihminen ei ole immuuni ilmaston muutoksille. Eivätkä ole rakennuksetkaan, varsinkaan niiden julkisivut. Koska vesisateiden määrä on noussut, tämä lisää myös viistosateita. Nämä rokottavat talojen julkisivuja kovasti, kuluttaen maalipintoja ja muita materiaaleja. Myös sulamisen ja jäätymisen vaihtelut rasittavat pintoja. On siis syytä varautua siihen, että ulkorakenteita tulee uusia entistä useammin.

Ilmastonmuutosta pyritään torjumaan erilaisin keinoin ja bio-polttoaineet ovatkin osa tätä tavoitetta. Tieliikenne kuluttaa paljon energiaa ja maantietkin kuuluvat tähän ryhmään, jotka kuluvat nopeammin lisääntyneen suolaamisen tarpeen vuoksi. Leudommat talvet vähentävät toki routimista ja teiden routavaurioita, mutta lisääntyneet sateet aiheuttavat pintojen kulumista nopeammin, sillä autojen nastarenkaat kuluttavat paljon.

Ilmastonmuutos Suomessa - mitä voimme tehdä?

Miten Suomi tulevaisuudessa voisi omalta osaltaan vaikuttaa näihin asioihin? Ilmastonmuutos Suomessa ei ehkä ole maailmanlaajuisesti suuri asia, mutta meille itsellemme se kyllä on tärkeää. Tai ainakin pitäisi olla. Poliittisesti on joitain toimenpiteitä, joihin heidän soisi ryhtyvän. Kuten esimerkiksi pyrkiä tekemään Suomesta hiilineutraali jo seuraavina lähivuosina ja vastustaa arktisten fossiilisten polttoaineiden käyttöönottoa ja etsintää. Myös kannustaminen moderneihin energiaratkaisuihin toisi isoja edistysaskeleita.

Saimaannorppa tarvitsee ihmisen apua pärjätäkseen, ja niin tarvitsee myös ihminen itsekin. Pitäisi osata katsoa tulevaisuuteen ja miettiä, millä toimilla minä voin edesauttaa tilanteen paranemista juuri nyt. Kierrättäkö siis vaiko eikö kierrätä, sekään ei ole merkityksetöntä missään tapauksessa. Tai jos valittavana on oma auto, julkinen liikenne tai vaikkapa polkupyörä, mikä näistä olisi järkevin ratkaisu?