Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Miten toimivat sähköautot talvella?

Miten toimivat sähköautot talvella?

  • tehnyt
sähköautot talvella

Sähköautot ovat jo Suomessa melko yleisiä, sillä uusien sähköautojen myynti Suomessa ohitti dieselautojen myynnin ensimmäistä kertaa kesällä 2021. Sähköautot ovat siis varmasti tuttu näky Suomessa tulevaisuudessakin. Monia sähköauton hankkimista harkitsevaa mietityttää kuitenkin eräs asia; toimivatko sähköautot talvella tarpeeksi hyvin Suomen olosuhteissa.  

Kestääkö sähköauton akku kylmää ilmastoa? 

Moni on kokenut sen, miten esimerkiksi puhelimen akku hyytyy pakkasella lenkin aikana. Sähköautot pakkasella ovat silti varmempia. Sähköauton akkua ei nimittäin voi verrata vaikkapa puhelimen akkuun. Auton akusto esimerkiksi on eristetty ja siinä myös käytetään usein lämmitystä. Sähköautot talvella eivät siis hyydy kovinkaan helposti.  

Kannattaa kuitenkin ottaa pari tärkeää asiaa huomioon. Ensinnäkin autoilijan kannattaa huolehtia siitä, että akuissa on virtaa, kun sähköauton jättää seisomaan kylmään. Mikäli sähköautot talvella on ajettu melkein virrattomaksi kun sen jättää seisomaan pakkaseen ilman latausmahdollisuutta, saattaa hyvin olla, ettei toimintamatka riitä latausasemalle. 

Sähköautojen toimintasäde myös pienenee pakkasella ja siksi kuljettajan täytyykin varautua vierailemaan latausasemalla useammin kuin kesällä autoillessaan. Talvikelit lisäävät auton kulutusta ja toimintasäteen pienenemiseen vaikuttaa myös se, että auton akun virtaa tarvitaan myös akuston ja auton sisätilojen lämmittämiseen. Sähköautoissa ei nimittäin juurikaan synny polttomoottoriautojen tapaan moottorin hukkalämpöä, jonka avulla sisätilojen lämmitys voidaan hoitaa. 

Sähköautot talvella lähtevät käyntiin helposti 

Sähköautot pakkasella ovat varmempia kuin polttomoottoriautot. Sähkömoottoria ei nimittäin tarvitse käynnistää samalla tavalla kuin polttomoottoriautoa. Polttomoottoriautojen moottoriöljy on pakkasen takia usein jähmeää. Siksi auton käynnistyminen vaatii akulta ja starttimoottorilta enemmän. 

Sähkömoottorin tapauksessa sen sijaan vain laitetaan virrat päälle, jonka jälkeen lähdetään ajamaan. 

Suunnittele pitkät matkat talvella huolellisesti 

Etenkin pidemmät matkat on suunniteltava talvella huolellisesti, sillä sähköautojen toimintamatka on usein korkeintaan 500 kilometriä muun muassa akusta ja olosuhteista riippuen. Se ei olisikaan ongelma, mikäli tarjolla olisi latauspisteitä tasaisin väliajoin. Niitä ei kuitenkaan ole vielä läheskään jokaisella huoltoasemalla. Etäisyydet Suomessa ovat pitkiä ja asutuskin on melko harvaa. Sähköautot talvella ovat siis riskialttiimpia tienpäälle pakkasen armoille jäämisen kannalta kuin muut autot – tosin vain silloin, jos unohdat auton latauksen.  

Sähköautojen ongelmat talvisin 

Sähköautojen suuriin ongelmiin talvisin kuuluu etenkin latauksen tökkiminen. Näiden autojen akkujen ihanteellinen latauslämpötila on 20–30 asteen välillä. Kylmä akku taas tarkoittaa lataustehon merkittävää laskua sekä latausajan hyvinkin suurta pitenemistä. Lähellekään huippulatausnopeuksia ei siis talvella välttämättä päästä.  

Toinen ongelma talvisin voi olla etenkin harvemmin asutuilla alueilla se, että latauspisteitä ei välttämättä ole lähistöllä ja lähes virrattomana kylmään säähän jätetyllä autolla ei välttämättä enää pääse seuraavana päivänä ajamaan lähimmälle latauspisteelle. Akussa tulisi siis aina olla virtaa auton jättäessä pakkaseen.  

Kuinka paljon sähköautot talvella vievät rahaa?

Uudet sähköautot nyt voivat maksaa helposti jopa noin 10 000 euroa bensa-autoa enemmän, mutta sähköauton ajokustannukset taas ovat selvästi pienemmät. Sähköauton käyttäminen tulee siis pidemmän päälle edullisemmaksi. Talvikelit kuitenkin lisäävät sähköauton kulutusta, mutta toisaalta myös polttomoottoriautoissa bensan kulutus lisääntyy talvisin.  

Suomessa autoilu talvisin on siis usein joka tapauksessa kalliimpaa kuin kesäisin riippumatta siitä, millaisella autolla ajaa. Hinnoissa voi kuitenkin säästää monilla tapaa. Ensinnäkin osta taloudellinen ja omaan budjettiisi sopiva auto ja vertaile muidenkin autoiluun liittyvien palveluiden hintoja.  

Joskus sinua voi tietenkin myös potkaista onnenpotku jollain Casino Suomi -pelipaikoista tai vaikkapa arvonnassa, jolloin saat tukun rahaa talviautoilua varten. Vanhan polttomoottoriauton vaihtaminen pois sähköauton tilalta tuo yleensä myös hieman ylimääräistä rahaa. 

Avainsanat: