Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Sähköautot Nyt

Sähköautot Nyt

  • tehnyt
Sähköauto parkissa

Sähköautot Nyt on netissä toimiva yhteisö, joka on keskittynyt sähköautoilun edistämiseen. He pyrkivät edesauttamaan sitä, että esimerkiksi latauspisteet ja kohtuu hintaiset autot yleistyvät mahdollisimman nopeasti Suomessakin. Heillä on myös Facebook -sivu, jossa käydään keskustelua aiheesta. Sähköautot puhuttavat ja mietityttävät paljon näinä päivinä. Niistä myös liikkuu paljon niin faktaa kuin luulopuheitakin ja yhteisö haluaa katkaista luulopuheilta siivet.

Millaisia ovat sähköautot nyt?

Suomessa uusien sähköautojen myynti ohitti ensimmäistä kertaa historiassa dieselautojen myynnin kesäkuussa 2021. Voisi siis kuvitella, että ne yleistyvät melko hyvääkin tahtia. Mutta toimivatko ne muuallakin kuin isommissa kaupungeissa? Suomessa on pitkiä välimatkoja ja kaikissa kaupungeissa ei ole latauspisteitä saatavilla. On myös erityisen tärkeää, että latauksen pystyy suorittamaan kotona.

Autojen päästörajat ovat olleet paljon tapetilla viime vuosina ja niitä on madallettukin jokusen kerran. Sähköauton kanssa tätä ongelmaa ei tule, mutta täysin saasteeton sekään ei ole. Niiden akkujen kierrätys on vielä jokseenkin ongelmallista ja prosessi vaatii lisää kehitystä jotta päästään niin hyvään hiilijalanjälkeen kuin tavoitteena olisi.

Kuinka pitkälle sähköautolla pääsee?

Toimintamatkat vaihtelevat 300 ja 500 kilometrin välillä. Siihen vaikuttaa toki akun koko mutta ehdottomasti myös olosuhteet ja ajotyyli. Aivan kuten polttoaineenkulutukseenkin. Pidemmälle matkalle lähtiessään on siis parasta ottaa selville reitille osuvat latauspisteet ja suunnitella mitä kautta matka päämäärään kulkee. Tämä lienee toistaiseksi yksi sähköauton huonoista puolista, sillä lataamaan ei pääse läheskään jokaisella huoltoasemalla.